Telefonların Hayatımıza Etkisi

Cep Telefonunun Getirdiği Kolaylıklar

Teknolojik gelişmelerin insan hayatına sağladığı sayısız yararlardan biri de hiç şüphesiz telefonlardır. İletişimi sağlamak adına telefonun icadından önceki zamanları düşünmek yeterlidir. Mesafeye bağlı olarak günlerce hatta aylarca sürebilen iki kişi arasındaki iletişim telefon sayesinde saniyeler içinde yapılması mümkün olmakta. Bazı telefonlardan sadece sesli görüşmeler yapmak mümkünken günümüzde kullanılan telefonlar o kadar gelişmiş özelliklere sahipler ki görüntülü görüşme yapmak sıradan bir olay haline gelmiştir.

Telefon, Cep Telefonu, Akıllı Telefon, Android, İphone
Telefonun hayatımıza getirdiği kolaylıklar saymakla bitmez. Ulaşım, haberleşme, güvenlik, sağlık, eğitim… Gibi sayısız alanda telefonu kullanırız. Eğer telefon olmasaydı bütün alanlarda elimiz kolumuz bağlanırdı.

Sevdiklerimizle haberleşmenin en kolay yolu yine telefondur. Uzaktaki akrabalarımızı, askerdeki kardeşimizi, iş gezisindeki babamızı, okul servisini merak eden annemizi, yemek siparişi vereceğimiz lokantayı, ödev soracağımız öğretmenimizi ve daha yüzlerce kişiyi hep telefonla ararız.
Telefon, bazı zamanlarda da hayat kurtarır: Örneğin bir kazayı ya da yangını, ilgili kişilere telefonla bildiririz. Ambulansı telefonla çağırırız.

İş dünyası, telefon olmadan yürümez: Örneğin bankalar telefonla haberleşmeden işlerini yürütemezler. Müşterilerini veya başka şubeleri telefonla ararlar. Telefonun daha gelişmiş hali olan internet yine iş dünyası için çok önemlidir.

İnsanlar yaşamları boyunca birçok engelle karşılaşır Parasızlık ve onun sağladığı zor yaşam koşulları değişik deneyimler ve değişik insanlar Hepsi hayatımızı tamamlayan ve yenmek için uğraştığımız unsurlar Peki ya Sağlık? Sağlık olmadan bütün bunlarla savaşmak mümkün mü? Tabi ki hayır bütün bu yaşam savaşı yanında sağlık problemleri ile de savaşmak insanların en önemli uğraşlarından biri olmuştur .

Gelişen dünyamızda birçok yenilik ve de birçok hayat kolaylaştırıcı şey var.
Bunların çoğu hızla ilerleyen teknoloji sayesinde hayatımıza girmeye başlamıştır. Televizyonlar bilgisayarlar fakslar ve bunun gibi birçok cihaz günümüz hayatında olmazsa olmazların başında gelmektedirler. Son yıllarda hayatımıza giren cep telefonları bu “olmazsa olmazlar” listesinde baş sıraya gelmek üzereler. Ülke nüfusumuzun neredeyse yarısı cep telefonu olmadan hayatlarını sürdüremeyeceklerini söylüyorlar. Kimi iş adamları mankenler ve birçok iş alanında insanlar işlerini cep telefonu üzerine kurmuşlar.

Günlük Hayatımıza Etkileri

Cep telefonunun yokluğu çoğu insan için bir panik meselesi haline gelmiştir. Peki hiç düşünmeden sarıldığımız bu cep telefonlarının bize sağladığı yararlar zararlarından daha mı etkili kesinlikle hayır Cep telefonları birçok yararı ve birçok kolaylığı olmasına rağmen sağlığımıza olan olumsuz etkileri yüzünden kullanılmaması gereken bir cihazdır.

Cep telefonlarının hayatımızda gözle görülür birçok olumlu etkisi vardır. Günümüzde kullanımı çok yaygınlaşmış olan cep telefonları sadece telefon değil iletişim konusunda birçok ihtiyacımızı giderecek teknolojiye sahipler. GPRS ve WAP gibi sunulan servisler sadece evde veya internet kafelerde kullanabildiğimiz interneti cebimize taşıyor. Buradan her türlü hizmete ulaşmak çok kolaydır. Elektronik postalar, bankacılık işlemleri veri gönderimi ve alımı ve bunlar gibi daha birçok hizmet cep telefonlarıyla çok daha kolay hale gelmiştir. Faks özellikli olan cep telefonları bütün bu özelliklerin üzerine faks hizmetini de cebiniz kadar yakın bir mesafeye taşımaktadır.
Cep telefonları sadece bu özellikleriyle değil çok acil durumlarda imdadınıza koşmasıyla da insanların gönlünü fethediyor. 


Çok ıssız bir yolda arabayla gittiğinizi ve lastiğin patladığını bir hayal edin hele bir de lastik değiştirmek konusunda bilginiz olmadığını. Yapmanız gereken sadece bir iki tuşa basıp yardım çağırmak. Panik yapmadan gayet kolay bir şekilde hallettiğimiz birçok iş cep telefonlarının bize getirdiği güven ve kolaylık sayesinde gerçekleşmektedir .

Her güzel şeyin olduğu gibi cep telefonlarının da kötü yanları vardır bunları da unutmamak gerekir.
Madalyonun diğer yüzüne baktığımızda cep telefonlarının hayatı kolaylaştırdığı kadar faydalı nesneler olmadığını da açıkça görüyoruz. Evet hayatımızı kolaylaştırdığı apaçık ortada fakat sağlığımıza verdiği zararla bir katil bile olabiliyor. Bu konuda yapılmış birçok araştırma bunu açıkça ortaya koyuyor. Mesela Oxford Üniversitesi’nde yapılmış bir çalışmaya göre düşük doz radyasyonun bile hücre ve dokular üzerinde olumsuz etki gösterdiği vurgulanıp ve önlem alınması gerekliliği önemle belirtilmiştir. Örnek olarak çocukların gösterildiği çalışmada çocuk beyinlerinin küçük ve henüz gelişmekte olduğu kafatası kemiklerinin ince olduğu ve telefonlardan yayılan radyasyonun onlar için büyük tehlike teşkil ettiğinin ve başta çocuklar olmak üzere insanların cep telefonu kullanımından kesinlikle vazgeçmeleri gerektiğinin altı çizildi.


Cep telefonları bu örnekte de belirtildiği üzere insanları direkt olarak etkilediği gibi dolaylı olarak da hayatımıza kötü anlamda yol çizmesi mümkün. Son yayınlanan Amerikan kaynaklı bir raporda telefona bağlı 699 kaza bildiriliyor. Telefonla konuşurken frene basmada 05 sn. gecikme olduğu ve bunu da kaza riskini belirgin olarak arttırdığı gösterilmiş ve bu nedenle halen 4 Avrupa ülkesi ve 3 Asya ülkesinde arabada cep telefonuyla konuşmak yasak durumda. Görüldüğü gibi cep telefonları bize çok güzel şeyler çağrıştırmıyor. Hayatı hızla kolaylaştıran cep telefonları aynı hızla yaşamlarımızdan parçalar koparıyor.


Son olarak insan hayatını kolaylaştıran teknolojinin aynı zamanda hayatımızla oynadığı apaçık ortadadır.  Cep telefonu kullanımının hızla yaygınlaştığı ve teknoloji üzerine kurulu bir hal alan dünyamızda insan hayatı büyük tehlike altına girmektedir. Hiç düşünmeden kullandığımız cep telefonları da bu tehdidin başında gelen unsurlardan biri ve en tehlikelisi. Yapılan araştırmalar ve deneyler cep telefonlarının insan hayatıyla oynayan katiller olduğunu gösteriyor. Küçücük insanların ellerine tutuşturulan telefonun gözle görülmeyen zararları seneler geçtikçe ortaya çıkar ve bunu engellemek için de bayağı geç olacaktır. Bütün toplumların bazı teknolojik aletleri kullanma konusunda bilinçlendirilmesi ve özellikle de cep telefonlarının gözle görülmeyen uzun vadede ortaya çıkan zararları anlatılmalıdır.

Aksi takdirde insanlık teknolojinin esirliğinden kurtulamayıp kendi sonunu hazırlama yolunda ilerleyecektir. Her geçen gün ömrümüzden biraz daha alıp götürüyor. Evet teknoloji hayatımızın çok önemli bir parçası her şeyimiz ona bağlı hayatımız bile. Teknolojisiz bir hayatın düşünülemeyeceği kesin fakat biz sağlıklı olmadığımız sürece teknolojiyi kullanmamız imkansızdır.

Cep Telefonunun Zararları

Cep telefonlarının tüm zararları kapsamlı olarak incelenememiştir. Tüm zararlarının ve insanlar üzerindeki etkilerinin daha detaylı incelenebilmesi için daha uzun bir zaman dilimine ihtiyaç duyulmaktadır.

Kanser ve Beyin Hücrelerine Etkisi

Finlandiya’da insan hücreleriyle ve canlı farelerle yapılan iki yıllık bir deneyin sonuçlarına göre cep telefonları zararlı maddelerin beyine kan yolu ile girmesini engelleyen kan bariyerlerine zarar vermektedir. Küçülen bariyerler beyne ulaşan zararlı molekülleri filtreleme görevini tam olarak yerine getirememektedir.

Selçuk Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, cep telefonu kullanımı alzheimer ve parkinson gibi hastalıkların oluşma riskini artırmaktadır.

Cep telefonu ve kanser arasındaki ilişkiyi araştıran günümüze kadar ki en kapsamlı çalışma Danimarka’da yapılmıştır. Aralarında 10 yıldan fazladır cep telefonu kullanan kişilerin de bulunduğu 420 bin kişinin katıldığı bu araştırma da cep telefonu ile hiçbir kanser tipi arasında bağlantı kurulamamıştır. Bunun haricindeki araştırmaların çoğunda da cep telefonunun kanser riskini artırdığına dair bir bulguya ulaşılamamıştır. Birkaç araştırmada, beyin kanseri olan kimselerde cep telefonu kullanılan tarafta kanser gelişme riskinin yüksek olduğunu gösteren bulgular elde edilmiştir. Ancak aynı kimselerin beyninin diğer yarısında kanser gelişme riskinin de düştüğü gözlenmiştir.
Bununla birlikte birçok kanser türünün vücutta oluşumu on yıldan fazla sürdüğü için, kablosuz telefonların özellikle insanlarda kanserojen etkisinin tam olarak incelenebilmesi uzun zaman gerekmekte ve deneklerin kablosuz telefonları bu süre zarfında yoğun olarak kullanan kimseler olması gerekmektedir. İsviçre’nin Orebro Üniversitesi’nden Profesör Kjell Hansson Mild, birçok resmi raporun kablosuz telefonların zararsız olduğunu söylemesini çok tuhaf bulduğunu, on yıldan fazla kablosuz telefon kullanımının vücutta değişikliklere neden olduğunu gösteren güçlü bulguların bulunduğunu belirtmiştir.

Baş Ağrısı, Görme ve İşitmeye Etkileri

Oyun, SMS gibi görsel öğelerinin uzun süre kullanımı göz yorulmasına ve baş ağrısına neden olabilir. Aynı şekilde sesli öğelerinin uzun süre, yüksek ayarda ve özellikle kulaklık ile kullanımı geçici ve kalıcı işitme kayıplarına ve baş ağrısına neden olabilir.

Dikkat Kaybı

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre direksiyon başında cep telefonu kullanımı dikkati %30 oranında azaltmaktadır. Bu etki yasaların izin verdiği maksimum alkol miktarının yaptığı etkiden daha fazladır. Birçok ülkede direksiyon başındayken elde cep telefonu kullanımı kanunen yasaktır. Yasalarda yapılan son değişikliklerle “ahizesiz” (İngilizce: hands-free) kullanım da yasaklanmaya çalışılmaktadır.

Zararlarından Korunma Yolları

Cep telefonlarından tamamen uzak durmak pek mümkün görünmese de basit önlemlerle muhtemel zararları minimuma indirilebilir. İş makinası ve taşıt kullanırken cep telefonu kullanımından kaçınılmalı, yüksek ses ayarında ve uzun süre kullanılmamalı, çok gerekli olmadıkça hamile bayanlar ve çocuklar tarafından kullanılmamalıdır.
Selçuk Üniversitesi’ndeki bir araştırmanın sonuçlarına göre, kulaklık ve mikrofon seti kullananların yaklaşık yüzde 80’inde, cep telefonundan kaynaklanan sorunların görülmediği ortaya çıkmıştır. Bir diğer sonuca göre ise telefondan tam sinyal alınamıyorsa, cihaz daha fazla elektromanyetik dalga yayacağı için konuşmanın kısa tutulması tavsiye edilmektedir.

2001 yılından itibaren vücut tarafından absorbe edilen elektromanyetik dalga miktarı birimi (Specific Absorption Rate [SAR]) Avrupa’da standart hale getirilmiştir. Birçok ülkede cep telefonu üreticileri SAR bilgisini tüketiciye vermek zorundadır. Düşük SAR’ lı bir telefon modeli seçmek cep telefonlarının muhtemel kanserojen etkilerinden korunmada etkili olabilir.
Kimyasal maddelerin doğaya vereceği zararları minimuma indirmek için ömrünü tamamlayan cep telefonları doğaya terkedilmemeli, geri dönüşüm yapılmalıdır.
Akıllı telefonların hayatımızı kolaylaştırdığı su götürmez bir gerçek. Ancak, giderek daha çok şeyi telefonla yapabiliyor olmak, onu adeta el, kol, bacak gibi bir uzvumuz haline getiriyor. Öyle ki, 2008’de İngiliz bilim insanları “nomofobi” terimini literatüre kattı: Nomofobi, mobil cihazlara erişimi olmadığında endişe ve panik yaşama hali olarak tanımlanıyor.

AKILLI TELEFON

Araştırmalar, sürekli mesaj / e-posta kontrol etmenin bir bağımlılık olduğunu belirtiyor. Hayatında mobil teknoloji ve akıllı telefonların daha fazla yer tuttuğu 18-29 yaş arası genç yetişkinler arasında yapılan bir anket çalışması, günde ortalama 109.5 kısa mesaj gönderildiğini, 113 mesaj alındığını ve 60 kez telefonun kontrol edildiğini ortaya koyuyor. Yani toplamda, günde yaklaşık 7 saatimiz telefonla ilgilenerek geçmiş oluyor.

Zaman kaybı ya da sürekli telefonla ilgilenmekten doğan verimsizliğin yanı sıra, akıllı telefonların ilişkileri zedeleyebildiği de bir gerçek. Örneğin; ebeveynler çocuklarının sürekli mesajla iletişim kurmalarından şikayet ederken, çocuklar ise ailelerinin bir konuşmayı gelen telefon ya da e-postaya bakmak için yarıda kesmesine içerliyor.

Akıllı telefonların uzun vadeli zararları

Akıllı telefonların daha uzun vadeli etkilerinden biri de, giderek daha az şeyi kendi kendimize yapmamız gerektiği için duyularımızın ve yeteneklerimizin körelebilmesi. Artık hiçbir randevumuzu hatırlamak zorunda değiliz örneğin, çünkü yanımızda alarmlı bir ajanda var. Hesap makinesini, yazım kılavuzlarını yanımızda taşıdığımız için hiçbir şeyi hatırlamamız ya da beynimizi zorlamamız gerekmiyor. Tüm bunların, insan ırkının sağlığı ve iyiliği üzerinde olumsuz etkileri olabileceği öngörülüyor.

Bir kurtarıcı olarak cep telefonu

Pek kimseyi tanımadığınız bir davette bir köşede dikilirken cep telefonunun, sıkıntı ya da yalnızlığımızı arkasına saklayabileceğimiz bir kurtarıcı görevi gördüğü kesin. Ancak, iki arkadaş bir mekanda otururken birinin ya da ikisinin birden telefonlarıyla ilgilenmeleri; bulundukları yeri, yedikleri yemeklerin ya da birbirlerinin fotoğraflarını çekip paylaşmaları, ilişkilerini belki kendileri dahi farkında olmadan zedeliyor. Bu kişilerin birbirleri yerine tüm dünyayla paylaşım yapmayı seçmeleri, birebir ve yakın bir duygusal temastan bilerek ya da bilmeyerek kaçınmalarına sebep oluyor.

Akıllı telefon bağımlılığı benzer durumlar, gittiği konserleri sürekli havada tuttuğu tabletinin ekranından izleyen ya da kitap okuyacağı, resim yapacağı, hobileriyle ilgileneceği zamanları telefonuyla ilgilenerek geçiren insanlar için de geçerli. “Şu an” ile arasına bir ekran koyma alışkanlığı, kişileri fark etmeseler de mutsuz ediyor.

Akıllı telefonların özel ve iş hayatına etkileri

"Cihaz bağımlılığı, öncelikle kişisel sınırların ortadan kalkmasına, kendilerini sosyo-psikolojik anlamda savunmasız bırakmalarına, konsantrasyon kaybına bağlı olarak performans düşmesine neden oluyor"

CROPY
Akıllı telefonların özel ve iş hayatına etkileri

Akıllı telefonların, bir yandan  bilgiye anında ulaşılabilmesi, mekana bağlı kalmadan işlerin yürütülebilmesi gibi  birçok fayda sağladığı belirtilirken, fiziksel ve psiko-sosyal sağlık sorunlarına  da neden olduğu öne sürülüyor.

 Uzmanlar, akıllı telefonların, insanların özel ve iş hayatına  etkilerini AA muhabirine değerlendirdi.
 Psikolog Levent Duran, teknolojinin, hayatın daha iyi kontrol  edilebilmesini sağlamak için var olduğunu belirterek, "Her nesne de olabileceği  gibi akıllı telefonlarda da farkında olmadan kötüye kullanım ortaya çıkmaktadır.  Farklı nedenlerden dolayı cihazlara bağımlılık geliştirmemiz kolaylaşır. Bu  nedenlerin farkında olmak tüm bu sorunların yeni bir çerçevede ele alınmasını  sağlayacaktır" dedi.

 Cihaz bağımlılığının, öncelikle kişisel sınırların ortadan kalkmasına,  özel ihtiyaçlarını görmezden gelmelerine, kendilerini sosyo-psikolojik anlamda  savunmasız bırakmalarına, konsantrasyon kaybına bağlı olarak performans  düşmesine, dolayısıyla iş kaybına neden olduğunu iddia eden Duran, sınırları  olmayan hiçbir sistemin kendisini koruyamayacağını ifade etti.
 Bu sorunların iş yerinde koyulacak Radikal yasaklarla ya da internete  ulaşım engellemeleriyle çözümlenemeyeceğini dile getiren Duran, "İş yerlerinde  düzenlenecek psiko-sosyal eğitimlerle ve kişisel farkındalık kazandırılarak  sağlanabilir" diye konuştu.

 "Mekanikleşen bir insan modeli oluşturuyor"
İş sağlığı uzmanı doktor Derya Fidancı da akıllı telefonların fiziksel  ve zihinsel sağlığını önemli ölçüde etkilediğini belirtti.
 Sürekli ekrana bakmanın baş ağrısı ve göz problemlerine, sürekli elde  taşıyarak yapılan kavrama hareketinin de zamanla baş parmakta eklem  rahatsızlıklarına yol açabildiğini anlatan Fidancı, "Akıllı telefonlarla gün  içinde sürekli e-postaları ve sosyal medyayı takip etmek, birçok kişi için bilinç  dışı bir davranış, bir bağımlılık haline geliyor. Bu durum ise insanlarla birebir ilişki kurma becerisini zayıflatarak asosyal, içe dönük, mekanikleşen bir insan modeli oluşturuyor" dedi.

 "İnsan hafızası zayıflıyor"
Fidancı, akıllı telefon teknolojisiyle insan hafızasının zayıfladığı öne sürerek, şunları kaydetti:
"İstediği bilgiye büyük bir hızla ulaşan kişi aynı hızla unutuyor.  Sürekli bir ulaşılabilirlik ve her şeyden haberdar olma isteği insanda stres yaratıyor. Uyku düzeni bozukluğu, depresyon ve daha birçok psikolojik problemlere zemin hazırlıyor."

 "Zamanın daha verimli kullanmasına imkan veriyor"
Cep telefonu operatörü Avea'dan yapılan açıklamada ise her iki  abonelerinden birinin akıllı telefon kullandığını bildirildi. Günümüzde, mobilleşen hayata ve hayatlara erişebilmek için teknoloji kullanımının lüksten  öte adeta bir zorunluluk haline geldiği vurgulanan açıklamada, akıllı  telefonların da aslında bu mobil yaşam trendinin baş rol oyuncularını olduğunu  belirtildi.

 Akıllı telefonlarla birlikte mesai saati veya iş yükünün artmadığı  ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "İş, zamandan ve mekandan bağımsız kılındı. Böylece, iletişim ve takip kolaylaştığı için bir nevi zaman yönetimi daha etkin bir hal aldı. Akıllı  telefonların iş süreçlerine entegrasyonuyla birlikte işi ofis dışından da takip  etmek, yurtdışı ile daha sürekli ve pratik bir iletişim kurmak mümkün.  Dolayısıyla günümüzün en kıymetli aracı olan zamanı daha verimli kullanma fırsatı yakaladık."


 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun verilerine göre Türkiye'de 3G abone sayısı 51 milyona ulaştı. GFK Türkiye'nin Perakende Paneli verilerine göre 2013'te 9 milyon,  bu yılın ilk yarısında ise 5 milyon akıllı telefon satıldı.


Kaynak: http://www.renklinot.com/mobil/telefonun-hayatimiza-olan-katkilari-nelerdir.html
http://www.haberturk.com/saglik/haber/544820-cep-telefonunun-korkunc-zararlari



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.