Türkiye'de Telefon

Türkiye'de Telekomünikasyon
Türkiye'de telekomünikasyonun sektörünün tarihi Osmanlı döneminde, 23 Ekim 1840 tarihinde Sultan Abdülmecit tarafından Postahane-i Amirane’nin kurulması ile başlamaktadır. Telgraf Nezaretinin 1855 yılında kurulmasından sonra 1871'de Posta ve Telgraf nezaretleri birleştirilerek, Posta ve Telgraf Nezaretine dönüştürülmüştür.


Telefon hizmeti ise ilk olarak, Temmuz 1881'de İstanbul Soğukçeşme'deki Posta ve Telgraf Nezareti binasıyla Yeni Cami'deki postane arasına çekilen tek telli bir telefon ile verilmiştir.
Türkiye'de ilk telefon sistemi İstanbul'da, 1911 yılında American Western Electric şirketine tanınan 30 yıllık bir imtiyaz karşılığında, bu şirket adına faaliyet göstermek amacıyla oluşturulan Dersaadet Telefon Anonim Şirketi tarafından kurulmuştur. I. Dünya Savaşı sırasında devlet tarafından el konulan şirket, 1935'e kadar İstanbul ve civarında telefon hizmetlerini sağlamaya devam etmiştir. Cumhuriyetin ilanından sonra da 1936 800.000 İngiliz Lirası bedel ile satın alınmıştır.


Cumhuriyetin ilanından sonraki dönemde ise, 1924 Telgraf ve Telefon Kanunu ile Osmanlı devletinden devralınan ve özel şirketler eliyle yürütülen telgraf ve telefon iletişimi yeniden düzenlenmiştir. Posta ve Telgraf ve Telefon İdaresi (PTT) 1936'da kurulmuş ve ülke çapında telekomünikasyon hizmetlerini sağlamakla görevlendirilmiştir. PTT İdaresi, 1939'da Ulaştırma Bakanlığına bağlanmış, 1953 yılında iktisadi devlet teşekkülü olarak yeniden yapılandırılmıştır.
1983 yılında işbaşına gelen hükümetin izlediği ekonomik model ve devletin ekonomideki ağırlığının azaltılması politikası çerçevesinde, kamu kesiminin imalat sanayii yatırımları kısılmış, haberleşme, enerji ve ulaştırma gibi altyapı yatırımlarına ağırlık verilmiştir.

Bu dönemde hız kazanan altyapı yatırımları çerçevesinde, özellikle telekomünikasyon sektöründe büyük gelişmeler yaşanmış Turgut Özal döneminde Türkiye, ITU üyesi Avrupa ülkeleri arasında ana hat sayısı artışında en yüksek gelişme hızını gösteren ülke olmuştur.

Türkiye ilk telefon ne zaman ve nerede kullanıldı?

Türkiye’de İlk Telefon Ne Zaman Kullanıldı, Türkiye’de İlk Telefon Nerede Kullanıldı kısaca bilgi verelim.
İlk telefon hattı 1908 yılında Osmanlı Devleti zamanında açıldı. 1911 yılında Beyoğlu ve Kadıköy ilçelerinde ilk telefon santralleri kuruldu.

Cumhuriyet döneminde ilk otomatik telefon santrali 1926 yılında Atatürk’ün emriyle Ankara’da açıldı. Daha sonraki yıllarda da sırayla diğer şehirlerde de santraller açılarak telefonun Anadolu’da yaygınlaşması sağlandı. 70’li yılların sonuna doğru PTT’nin yaptığı çalışmalarla Türkiye’de her şehirde telefon santralleri kuruldu ve telefonla ulaşılamayan şehir kalmadı.

Eski Telefon

Uluslararası ilk telefon santrali İstanbul Tahtakele’de açıldı. Ancak bu santralin diğer ülkelerle sinyal bağlantısı 1985’te tamamlanabildi. Bu santralin çeşitli illerdeki uzantılarıyla altı farklı ülkeye telefonla ulaşım sağlandı. Ankara bağlantısıyla Rusya, Diyarbakır bağlantısıyla Irak, Edirne bağlantısıyla Bulgaristan, İzmir bağlantısıyla Yunanistan ve İskenderun bağlantısıyla Suriye’ye telefonla ulaşım sağlandı.

1994’te Türkiye’nin ilk uydusu Türksat 1C’nin uzaya fırlatılmasıyla milletler arası iletişim için bu santraller değil uydu bağlantısı kullanılır. Uydu bağlantısı sayesinde günümüzde Dünya’nın her yerine telefonla bağlanmak mümkündür.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Telefon#T.C3.BCrkiye.27de_ilk_telefon


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.